Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

"Ζήσε χωρίς εκφοβισμό" - 6η Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του bullying

Η 6η Μαρτίου έχει οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας ως "Πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού", αλλά και από τη διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα ως "Παγκόσμια ημέρα κατά του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού και της Ενδοσχολικής Βίας". Το φαινόμενο του bullying, παρά τις έντονες και σοβαρές προσπάθειες που κάνει τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπισή του το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων της ελληνικής επικράτειας, εξακολουθεί να αποτελεί ένα φλέγον πρόβλημα και αν μη τι άλλο ενδείκνυται σαφώς για ερευνητικές εργασίες ή βιωματικές δράσεις (Project) με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, αλλά και τη σταδιακή εξάλειψη του φαινομένου.
Το "Ερουρέμ..." εφαρμόζοντας το "δεν μένουμε παρατηρητές" προτείνει ως ενημερωτική δράση κατά του Σχολικού Εκφοβισμού τη γνωριμία με το Πρόγραμμα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς "Ζήσε χωρίς εκφοβισμό".

Μια γρήγορη ματιά στο Πρόγραμμα
Το Πρόγραμμα «Ζήσε Xωρίς Eκφοβισμό» αποτελεί μία πρωτοβουλία του ΚΜΟΠ (Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού), υλοποιείται σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού και με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Enable - ΕνΔυναμώνω" και αποσκοπεί στην παροχή συμβουλών σε παιδιά και εφήβους που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν ανώνυμα με εκπαιδευμένους συμβούλους στοχεύοντας στην καλύτερη διαχείριση περιστατικών εκφοβισμού.
Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε ενήλικες, γονείς και εκπαιδευτικούς, που επιθυμούν να λάβουν εξειδικευμένη υποστήριξη, να ενημερωθούν σχετικά με το φαινόμενο του εκφοβισμού και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες μέσω του ειδικά διαμορφωμένου forum.

Ο καινοτόμος χαρακτήρας του Προγράμματος «Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό» έγκειται:
α) Στη μεθοδολογία υποστήριξης ομοτίμων (peer to peer support), μέσω της οποίας τα παιδιά – χρήστες μπορούν να λάβουν καθοδήγηση από νεαρά άτομα, 15 – 18 ετών, που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση.
Είναι γνωστό ότι σε ένα πρώτο επίπεδο προσέγγισης, η επιρροή των συνομηλίκων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των ενηλίκων. Η οικειότητα που κατά κανόνα υπάρχει στην επικοινωνία μεταξύ συνομηλίκων συμβάλλει στην ταχύτερη δημιουργία συνθηκών αμεσότητας ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης. 
β) Στη διαδικτυακή πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα προκειμένου όλα τα παιδιά ηλικίας 12 -18 ετών να μπορούν να λαμβάνουν ανώνυμα, άμεσα και δωρεάν βοήθεια από ειδικά εκπαιδευμένους συμβούλους σχετικά με τον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό.

Οι βασικοί συντελεστές του προγράμματος
α) Τα παιδιά - χρήστες (ηλικίας 10 - 18 ετών)
β) Οι νεαροί σύμβουλοι (Μαθητές 15 -18 ετών, Φοιτητές και απόφοιτοι ψυχολογίας και κοινωνικών επιστημών έως 28 ετών)
γ) Οι επόπτες ψυχολόγοι (Απόφοιτοι-επαγγελματίες ψυχολόγοι)
δ) Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι μπορούν να λάβουν εξειδικευμένη υποστήριξη, να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να ενημερωθούν μέσω της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης που συνεχώς θα εμπλουτίζεται με νέο υλικό σχετικό με τον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό.


Δείτε το σχετικό βίντεο ενημέρωσης:



Το Υπουργείο Παιδείας 
καταπολεμά το Σχολικό Εκφοβισμό
Ακολουθεί ένα ενδιαφέρον τηλεοπτικό σποτ κατά του σχολικού εκφοβισμού, που κυκλοφόρησε το Υπουργείο Παιδείας στην αρχή της σχολικής χρονιάς:

Περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας θα βρείτε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο επιλέγοντας το logo που ακολουθεί,  λέγοντας "stop" στο "bullying": 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε καλοπροαίρετο σχόλιο είναι καλοδεχούμενο και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το διαχειριστή του ιστολογίου.

Related Posts Plugin for WordPress, ...