Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Σύναξη Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστή

Σήμερα γιορτάζει η Εκκλησία μας τη Σύναξη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστή, δηλαδή της υπέροχης αυτής προσωπικότητας που μία ημέρα νωρίτερα, των Αγίων Θεοφανίων, βαπτίζει τον Δεσπότη Χριστό στον Ιορδάνη ποταμό. Οι "Συνάξεις" γιορτάζονται την επόμενη ημέρα Δεσποτικών ή Θεομητορικών γιορτών. Η Εκκλησία καλεί τους πιστούς σε λατρευτική σύναξη για να αποδώσουν την πρέπουσα τιμή στο δεύτερο πρόσωπο που (συμ)πρωταγωνιστεί με τον Δεσπότη Χριστό ή αντίστοιχα με τη Θεομήτορα σε κάθε σπουδαίο γεγονός του Σχεδίου της Θείας Οικονομίας . Για παράδειγμα στις 26 Δεκεμβρίου (την επόμενη ημέρα της Δεσποτικής γιορτής των Χριστουγέννων) γιορτάζουμε τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ στις 26 Μαρτίου (την επόμενη ημέρα της Θεομητορικής γιορτής του Ευαγγελισμού) γιορτάζουμε τη Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ.

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Η γιορτή των Φώτων

Η γιορτή των Φώτων είναι η γιορτή της νίκης του Φωτός επί του σκότους - μία γιορτή πάντα επίκαιρη, αφού το σκοτάδι ποτέ δεν παύει να πολεμάει να επιβληθεί σε τούτον τον κόσμο. Στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, μέχρι τα μέσα του 4ου αιώνα, αυτήν την ημέρα οι Χριστιανοί μαζί με τα Άγια Θεοφάνια γιόρταζαν και τα Χριστούγεννα, με την κοινή εορτή να ονομάζεται "Επιφάνια"Δεν είναι άλλωστε τυχαία όσα αναφέρονται στο κοντάκιο των Θεοφανίων: «Επεφάνης σήμερον τη οικουμένη και το Φως Σου Κύριε εσημειώθη εφ΄ ημάς, εν επιγνώσει υμνούντας Σε. Ήλθες εφάνης το Φως το απρόσιτον». Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια πως το σκοτάδι έχει ήδη νικηθεί με την Ανάσταση του Χριστού, που είναι πάντα παρούσα κατά τη διάρκεια του Αγίου Δωδεκαημέρου το οποίο κλείνει σήμερα: Η βεβαιότητα της Ανάστασης του Χριστού είναι που χαρίζει το υπέρλαμπρο φως της τόσο στη Γέννηση όσο και στη Βάπτισή Του. 
Η γιορτή των Αγίων Θεοφανίων αναφέρεται επίσης στη φανέρωση της Αγίας Τριάδος. Με τη σημερινή γιορτή γίνεται φανερό το Μυστήριο της Τριαδικότητος του αληθινού Θεού που αποτελεί βασικό δόγμα της πίστης μας (Τριαδολογικό δόγμα). "Ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε, ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις· τοῦ γάρ Γεννήτορος ἡ φωνή προσεμαρτύρει σοι, ἀγαπητόν σε Υἱόν ὀνομάζουσα· καί τό Πνεῦμα ἐν εἴδει περιστερᾶς, ἐβεβαίου τοῦ λόγου τό ἀσφαλές. Ὁ ἐπιφανείς Χριστέ ὁ Θεός, καί τόν κόσμον φωτίσας δόξα σοι" (απολυτίκιο εορτής).

Χρόνια πολλά σε όλους και όλες!

Related Posts Plugin for WordPress, ...