Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Οι Άγιοι Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος: αιώνιο παράδειγμα αγάπης, συγχώρεσης, ενότητας και συμφιλίωσης

Η Ορθόδοξη Εκκλησία συνεορτάζει σήμερα δύο ανυπέρβλητες προσωπικότητες από τη χορεία των Αγίων της, τους δύο πρωτοκορυφαίους Αποστόλους του Χριστού Πέτρο και Παύλο. Οι δύο αυτές προσωπικότητες ήταν ιδιαίτερα δυναμικές και εξαιρετικά αφοσιωμένες στο αποστολικό τους έργο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρχικά μεταξύ τους κάποιες καχυποψίες και εν συνεχεία κάποιες διαφωνίες για τον τρόπο διάδοσης του Ευαγγελίου. Τελικά, όμως, τερμάτισαν τη ζωή τους μαζί και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: θυσιαστικά, μαρτυρικά. Η Εκκλησία προβάλλοντας το παράδειγμά τους, μας διδάσκει ότι το ζητούμενο για όλους τους Χριστιανούς είναι πάντα η ενότητα, η συγχώρεση και η συμφιλίωση που πηγάζει από την αγάπη του Χριστού. Στις δύσκολες εποχές που διερχόμαστε για την ενότητα της Εκκλησίας, ας είναι το παράδειγμα τους φάρος φωτεινός και καταφύγιο για όλους μας.


Ως Έλληνες, οφείλουμε άλλωστε πάρα πολλά στον σήμερα εορτάζοντα Απόστολο των Εθνών Παύλο και στους πιστούς συνεργάτες του. Ο Χριστιανισμός έφτασε και αναπτύχθηκε στην τότε ειδωλολατρική Ελλάδα χάρη στις αφοσιωμένες τους προσπάθειες στη διάδοση του Ευαγγελίου, παρά τους κόπους, τις θυσίες και τα βάσανα που αντιμετώπιζαν καθημερινά.  Ο Χριστός διαλέγει τον άνθρωπο αυτόν που στην αρχή της ζωής του υπήρξε σφοδρός διώκτης του Χριστιανισμού, να διαδώσει σε όλα τα έθνη (δηλαδή στον ειδωλολατρικό κόσμο) το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασής Του και της αιώνιας ζωής. Στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας Του είναι μάλιστα το να επισκεφτεί ο Απόστολος των Εθνών και την Ελλάδα. Στη δεύτερη περιοδεία του, λοιπόν, κι ενώ βρίσκεται στην Τρωάδα, την αρχαία Τροία, το όραμα ενός Μακεδόνα που του ζητάει να διαβεί στη Μακεδονία και να βοηθήσει τους ανθρώπους εκεί γίνεται η αιτία να πορευτεί ο Απόστολος Παύλος στον Ελλαδικό χώρο και να αφιερώσει όλη του την περιοδεία στους Έλληνες. Από τη Σαμοθράκη φτάνει μέχρι την Κόρινθο κηρύττοντας το Ευαγγέλιο του Κυρίου σε πολλές περιοχές. Στην τρίτη του περιοδεία θα επισκεφτεί και πάλι την Ελλάδα για να ενισχύσει τους νεοεισερχόμενους στην πίστη Χριστιανούς, οι οποίοι αρχίζουν σιγά-σιγά να πληθύνονται. Παρακολουθήστε εδώ ένα πολύ όμορφο βίντεο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που περιγράφει αναλυτικά τα βήματά του στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες, λοιπόν, που γνωρίσαμε τον Χριστό και γίναμε Χριστιανοί χάρη στον Απόστολο των Εθνών και στους συνεργάτες του, γιορτάζουμε σήμερα και τιμούμε ιδιαιτέρως τον Απόστολο Παύλο.

Χρόνια πολλά σε όλους και όλες, βοήθειά μας οι Άγιοι!
Related Posts Plugin for WordPress, ...