Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Όσιος Θεόδωρος Ουσακώφ, θεμελιωτής του πρώτου Ελληνικού κράτους μετά την Άλωση του 1453 μ.Χ.

Σήμερα η Εκκλησία μας γιορτάζει έναν άγνωστο για πολλούς Άγιο, τον Ρώσο Όσιο Θεόδωρο Ουσακώφ (Fyodor Ushakov), ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την Νεότερη Ελληνική Ιστορία της Ελλάδας καθώς έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απελευθέρωση της Επτανήσου από τους Γάλλους κατακτητές και τη θεμελίωση, το 1800 μ.Χ., του πρώτου Ελληνικού κράτους μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης: της Επτανήσου Πολιτείας. Το κράτος αυτό ήταν ένα ανεξάρτητο Ιόνιο κράτος, χωρίς στρατό κατοχής στα κάστρα των νησιών, με δική του σημαία, με δικό του Σύνταγμα, με δικούς τους πρεσβευτές και με δικό του στρατό. Επομένως, έχει σημασία να γνωρίσουμε με συντομία τον βίο του Όσιου Θεόδωρου Ουσακώφ, που συνετέλεσε σημαντικά στη δημιουργία του κράτους αυτού, έτσι όπως μας τον παρουσιάζει το Συναξάρι του. 


Βιογραφία
Ο Όσιος Θεόδωρος Ουσακώφ (Fyodor Ushakov) γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1743 μ.Χ. και ήταν ναύαρχος του Ρώσικου ναυτικού. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της σύγχρονης Κέρκυρας, αλλά και γενικότερα της Ελληνικής Ιστορίας, αφού είναι ο ελευθερωτής της Επτανήσου από τους Γάλλους κατακτητές και θεμελιωτής του πρώτου Ελληνικού κράτους - της Επτανήσου Πολιτείας (1800 – 1807 μ.Χ.), 347 χρόνια μετά την άλωση του 1453 μ.Χ. της Πόλης.

Ξεκινώντας από την Μαύρη θάλασσα ως στόλαρχος της Μεσογείου με τα πλοία του στόλου (που δημιούργησε ο πρίγκιπας Ποτέμκιν), διαπλέει το Αιγαίο και στις 13 Σεπτεμβρίου 1788 μ.Χ. ελευθερώνει τα Κύθηρα, στις 14 Οκτωβρίου την Ζάκυνθο, στις 23 Οκτωβρίου την Κεφαλονιά, στις 1 Ιανουαρίου 1799 μ.Χ. την Λευκάδα. Τέλος στις 21 Φεβρουαρίου 1799 μ.Χ. έρχεται η σειρά της απελευθέρωσης της Κέρκυρας, κάτω από τις έντονες εκδηλώσεις ενθουσιασμού των Επτανήσιων. Μετά από ένα χρόνο, το 1800 μ.Χ., ιδρύεται η Επτάνησος Πολιτεία, με την βοήθεια και καθοδήγηση του Ναυάρχου συμφιλιώνεται ο λαός και γνωρίζει νέες και όμορφες στιγμές με ελπίδα για το μέλλον του. Επίσης σημαντική είναι και η κίνηση να επανεγκατασταθεί ο Ορθόδοξος Επίσκοπος στην Κέρκυρα, που είχε εκδιωχθεί από τους Λατίνους και τους Γάλλους.

Η παρουσία του Ναυάρχου Θεοδώρου Ουσακώφ και του Ρωσικού στόλου είναι εγγύηση για την διατήρηση της ανεξαρτησίας του πρώτου Ελληνικού Κράτους, καθώς οι περιπολίες του Ρωσικού Ναυτικού στην Μεσόγειο κρατούν μακριά τους επίδοξους κατακτητές από τη δύση, όπως κρατούν επίσης μακριά και τους τουρκαλβανούς του Αλή πασά.


Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Όσιος μόνασε στην Ιερή Μονή Σαναξάρ, μοιράζοντας τα υπάρχοντά του σε απόρους ναυτικούς της Σεβαστουπόλεως. Ο Όσιος Θεόδωρος Ουσακώφ κοιμήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1817 μ.Χ. Στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σγουράδων φυλάσσονται μικρά τεμάχια των Ιερών του Λειψάνων.

Πηγές
Related Posts Plugin for WordPress, ...