Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Η Google προωθεί τη γιόγκα στο Χριστιανικό κόσμο;

Η Γκουγκλ σήμερα αφιερώνει το ντουντλ της σε ένα δάσκαλο-πρωτεργάτης της σύγχρονης γιόγκα που έχει γράψει πληθώρα βιβλίων όχι μόνο για την τεχνική της, αλλά και για τη φιλοσοφία της. Το παράξενο είναι ότι αυτό συμβαίνει ακόμη και στο Ελληνικό σάιτ της Γκουγκλ, δηλαδή στο Google.gr. Ίσως κάποιοι βιαστείτε να πείτε ότι η Γκουγκλ προβάλλει πάντα και παντού το ίδιο ντουντλ, αλλά αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε δεν μπορείτε παρά να συμφωνήσετε ότι πρόκειται για παγκόσμια προώθηση της ινδουιστικής τεχνικής της γιόγκα από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο με δισεκατομμύρια επισκέψεις παγκοσμίως κάθε μέρα!
Επίσης ίσως ξεχνάτε ότι δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν που στα εθνικά σάιτ της η Γκουγκλ έχει προβάλει τοπικά διαφορετικό ντουντλ από αυτό του κεντρικού σάιτ της (.com), κι ότι γενικώς υπάρχει η δυνατότητα να προβάλλεται διαφορετικό ντουντλ σε κάθε εθνικό σάιτ της Γκουγκλ. 
Τυχαίο, λοιπόν, όλο αυτό; Αν κάποιος βιαστεί πάλι να πει «και που το κακό;» μάλλον δεν γνωρίζει τι πραγματικά είναι η γιόγκα…
Πάμε, λοιπόν, να δούμε αν είναι ταιριαστό και… κομψό να προωθεί η Γκουγκλ τη γιόγκα στην Ορθόδοξη Ελλάδα και γενικότερα στους Χριστιανούς όλου του κόσμου.
Ως πηγή μας θα χρησιμοποιήσουμε όσα διδάσκονται οι μαθητές για τη γιόγκα στα ελληνικά σχολεία και συγκεκριμένα στο βιβλίο των Θρησκευτικών της Β΄ Λυκείου:

Ορισμός: γιόγκα σημαίνει ζεύξη, δηλαδή ένωση. Με τον όρο αυτό ονομάζονται οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις ανατολικές θρησκείες και ιδιαίτερα στον Ινδουισμό.
Σκοπός: η ένωση του νου με το θείο στοιχείο Άτμαν που ενυπάρχει στον άνθρωπο και κατ’ επέκταση με τη θεία υπερβατική πραγματικότητα Μπράχμαν.
Θεωρητικές προϋποθέσεις της γιόγκα: η γιόγκα βασίζεται σε δύο βασικές ιδέες: α) όπως ο καθρέφτης δεν έχει ένα μόνιμο περιεχόμενο, αλλά αποκτά κάθε φορά εκείνο προς το οποίο είναι στραμμένος, έτσι και ο νους έχει την ιδιότητα να μεταβάλλεται σύμφωνα με εκείνο στο οποίο προσκολλάται και να ενώνεται με αυτό β) ο άνθρωπος ως ον δεν έχει μια μόνιμη ταυτότητα, δεν είναι δηλαδή μόνιμα κάτι, αλλά γίνεται εκείνο στο οποίο προσκολλάται ο νους του.
Η τεχνική της γιόγκα: συνίσταται στο λεγόμενο διαλογισμό. Αυτός με τη σειρά του συνίσταται στην αποπροσκόλληση τού νου από τις ποικιλόμορφες σκέψεις που κατορθώνεται σε δύο στάδια. Η κατάσταση αυτή ισοδυναμεί με μια πλήρη στροφή του νου προς τα μέσα, οπότε σαν καθρέφτης αντικατοπτρίζει το Άτμαν που βρίσκεται πίσω του.
Ανώτερο στάδιο: στο τρίτο στάδιο ο αντικατοπτρισμός αυτός μεταλλάσσεται από μόνος του σε μια «διάλυση» του νου στο Άτμαν, δηλαδή σε μια ένωση μ' αυτό. Πριν από τα τρία αυτά στάδια υπάρχουν άλλα πέντε, τα οποία παίζουν ρόλο προπαρασκευαστικό, κι όποιος «κολλήσει» σ’ αυτά δεν μπορεί να φτάσει στο ανώτερο στάδιο, δηλαδή στην ένωση με το Άτμαν και το Μπράχμαν.

Βγάλτε, λοιπόν, εσείς τώρα συμπέρασμα τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Ορθοδοξία και τους Χριστιανούς και αν τελικά η Γκουγκλ προωθεί ή όχι τη γιόγκα προβάλλοντας έναν γιόγκι δάσκαλο που είναι γνωστός ακριβώς γιατί έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση της γιόγκα στον Δυτικό κόσμο. Πάντως ακόμη κι αν δεχθούμε ότι δεν είναι απαραίτητα σκοπός της Γκουγκλ η προώθηση της γιόγκα, τα περισσότερα Ελληνικά ειδησεογραφικά σάιτς που παρουσιάζουν το σημερινό ντουντλ της Γκουγκλ όταν κάνεις «κλικ» πάνω του ανέλαβαν δυστυχώς να κάνουν ακριβώς αυτό: ξεκάθαρη προώθηση της γιόγκα στους Έλληνες αναγνώστες τους!

Αν πάλι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Ελλάδος έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο που δεν μας νοιάζει τίποτα και βλέπουμε τη γιόγκα απλώς ως μία... «γυμναστική», τι μπορεί να πει κανείς, προφανώς είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Ελπίζω τουλάχιστον, το σημερινό άρθρο να προβληματίσει όσους ασκούν τις ινδουιστικές τεχνικές της γιόγκα και του διαλογισμού από άγνοια και να τους κάνει να σκεφτούν σοβαρά το θέμα. Γιατί κι εδώ ισχύει η γνωστή ρήση «η άγνοια σκοτώνει». Μπορεί όχι το σώμα μας, αλλά σίγουρα την πνευματική μας ζωή και τη σχέση μας με το Χριστό.

Δείτε επίσης σχετικά με τη γιόγκα τα εξής;
1. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη Γιόγκα
2. Είναι η Γιόγκα γυμναστική;
3. Γιόγκα και Ορθοδοξία
4. Νεοφανείς αιρέσεις και παραθρησκεία

"Ο νοών, νοείτω" και "ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε καλοπροαίρετο σχόλιο είναι καλοδεχούμενο και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το διαχειριστή του ιστολογίου.

Related Posts Plugin for WordPress, ...