Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Project με τη βοήθεια του Ορθόδοξου Συναξαριστή-Saint.gr

Ένας πολύ αξιόλογος ιστοχώρος που μπορεί να αποτελέσει σπουδαίο και χρήσιμο βοήθημα για όλους τους Θεολόγους καθηγητές και τους μαθητές τους, είναι ο Ορθόδοξος Συναξαριστής saint.gr Οι δυνατότητες που μας προσφέρει είναι απεριόριστες. Ξεκινούν από το να μάθουμε ποιοι άγιοι γιορτάζουν κάθε μέρα και φτάνουν μέχρι την εκπόνηση Ερευνητικών Εργασιών στο Λύκειο (ή Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο), όπως αυτή που προτείνουμε στη συνέχεια.

Το Ερουρέμ προτείνει το project που "έτρεξε" ο αρχισυντάκτης του, ο Θεολόγος καθηγητής Γιάννης Μαμαλιόγκας, με τη βοήθεια του Ορθόδοξου Συναξαριστή, στην Α΄ τάξη του 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής κατά το Β' τετράμηνο του διδακτικού έτους 2014-15, και που αγαπήθηκε πολύ από τους μαθητές που συμμετείχαν. Να σημειωθεί ότι στην Α' Λυκείου το μάθημα είναι δίωρο και τα δίωρα ενασχόλησης με τη συγκεκριμένη ερευνητική εργασία δεν ξεπέρασαν τα 10 συνολικά.
Τίτλος project: «Saint.gr – σερφάροντας στον Ορθόδοξο Συναξαριστή γνωρίζουμε τους αγίους των ονομάτων μας». Στην ερευνητική αυτή εργασία, οι είκοσι μαθητές χωρίστηκαν πρώτα σε ομάδες των 4 ατόμων και στη συνέχεια δούλεψαν τόσο ατομικά, όσο και ομαδικά. Σε ατομικό επίπεδο έψαξαν αρχικά να βρουν στον Ορθόδοξο Συναξαριστή πληροφορίες για το βίο του Αγίου του οποίου το όνομα φέρουν και στη συνέχεια για το βίο όποιου άλλου Αγίου ήθελαν (υπάρχουν πολλές παραλλαγές, όπως το να ψάξουν οι ομάδες τους βίους από σύγχρονους Αγίους όπως ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ή ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, ή τους βίους αγίων με σπάνια ή παράξενα ονόματα, όπως ο Άγιος Βάρβαρος, και αγίων με ξενικά ονόματα, όπως ο Άγιος Patrick και ο Άγιος Κόλμαν, ή με μουσουλμανικά ονόματα, όπως π.χ. ο Άγιος Αχμέτ, κ.α.). Η ομαδική εργασία αφορούσε στο να βρουν στοιχεία για τις διάφορες κατηγορίες Αγίων που υπάρχουν (όσιοι, μάρτυρες, Ιεράρχες, ομολογητές κτλ) και να προτείνουν ένα παράδειγμα Αγίου από κάθε κατηγορία. Όλες οι εργασίες ζητήθηκε στη συνέχεια να παρουσιαστούν από κάθε ομάδα με τη βοήθεια προγράμματος ηλεκτρονικής παρουσίασης - power point. (Αν θέλετε να  κατεβάσετε την τελική παρουσίαση δείτε το σχετικό άρθρο.)

Επίσης στο saint.gr, μπορείτε να βρείτε πολλά ακόμη αξιόλογα στοιχεία, όπως: αλφαβητική και ημερολογιακή αναζήτηση αγίων, εκκλησιαστικά κείμενα (Αγία Γραφή κ.α.), Θεοτοκονύμια και εικόνες της Παναγίας, Βίο και κείμενα του Οσίου Παΐσιου του Αγιορείτη, Νηστειοδρόμιο, υπολογισμό του Πάσχα, απολυτίκια κ.α. πολλά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε καλοπροαίρετο σχόλιο είναι καλοδεχούμενο και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το διαχειριστή του ιστολογίου.

Related Posts Plugin for WordPress, ...