Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Θεοφάνια στο λιμάνι της Σμύρνης μετά από 94 χρόνια!!!

Σήμερα, γιορτάστηκαν με λαμπρότητα στη Σμύρνη τα Άγια Θεοφάνια για πρώτη φορά μετά από το 1922! Το βίντεο από τον ιστορικό αυτό εορτασμό μπορεί να αποτελέσει σπουδαίο εποπτικό υλικό για τη 10η ενότητα του βιβλίου θρησκευτικών της Β’ Γυμνασίου που είναι αφιερωμένη στη μεγάλη εορτή της σημερινής ημέρας, αλλά και την 8η ενότητα του βιβλίου θρησκευτικών της Α’ Λυκείου που κάνει μία σύντομη αναφορά στη τρισμέγιστη γιορτή των Φώτων. 

Στο λιμάνι της ιστορικής Σμύρνης ο εορτασμός των Θεοφανίων έλαβε πανηγυρικό χαρακτήρα! Τα λιγοστά μέλη της παροικίας και οι ορθόδοξοι της περιοχής, όπως επίσης ομογενείς και Ρώσοι, Γεωργιανοί και Ουκρανοί χριστιανοί, καθώς και πολλοί επισκέπτες από τη Χίο και τη Λέσβο, έκαναν για πρώτη φορά ελεύθερα, με επίσημη άδεια από τις τουρκικές αρχές, την τελετή του αγιασμού των υδάτων  σε ανοιχτό χώρο. (Η τελετή που είχε γίνει στη Σμύρνη το 2006 ήταν ανεπίσημη και σύντομη.)
Τον αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι της Σμύρνης, απέναντι από το παλιό ελληνικό προξενείο, τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής, ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας που λειτουργεί στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922. Ο πατήρ Κύριλλος από τον Αύγουστο του 2013 είναι μόνιμος ιερέας της Σμύρνης.
Άγια Θεοφάνια στο λιμάνι της Σμύρνης, επίσημος εορτασμός μετά από 94 χρόνια!
Εορτασμός Αγίων Θεοφανίων 2016 στη Σμύρνη
Στο μήνυμά του στο τέλος, ο πατήρ Κύριλλος ευχήθηκε "σε όλη τη Ρωμιοσύνη έτσι να πορεύεται πάντοτε, μέσα στο ρου και τον χρόνο της ιστορίας, χωρίς ποτέ να χάνεται, να σβήνεται, να γίνεται αλησμόνητη, αλλά πάντοτε να είναι παρούσα μέσα από οποιεσδήποτε συνθήκες". Κλείνοντας δεν παρέλειψε να μιλήσει για την Ελλάδα, λέγοντας: "Στην Ελλάδα, στους αδελφούς μας εκεί, την αγάπη μας μαζί με σταγόνες από τον αγιασμό του λιμανιού της Σμύρνης, μαζί με τα δάκρυα, αλλά και την χαρά των προγόνων μας σήμερα".

Περισσότερα στοιχεία για τη σημερινή περίλαμπρη γιορτή μπορείτε να βρείτε στον Ορθόδοξο Συναξαριστή, όπου θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε και το απολυτίκιο της γιορτής.

Ας δούμε τέλος, κάποια σημαντικά στοιχεία για τα έθιμα των Θεοφανίων, αλλά και για το βαθύτερο νόημα της σημερινής γιορτής, από τα βιβλία θρησκευτικών της Β' Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου, αντίστοιχα:


Στις 25 Δεκεμβρίου και στις 6 Ιανουαρίου πανηγυρίζουμε δύο κοσμοσωτήρια γεγονότα, τη Γέννηση και τη Βάπτιση του Κυρίου. Ως τα μέσα του 4ου αιώνα οι δύο γιορτές γιορτάζονταν μαζί στις 6 Ιανουαρίου με το όνομα Επιφάνια (φανέρωση του Θεού). Αργότερα, ορίστηκε να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου. ... Τα Χριστούγεννα ξεχώρισαν ως η δεύτερη -μετά το Πάσχα- μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Είναι πραγματικά «τα σωτήρια (=η σωτηρία) του κόσμου, η γενέθλια ημέρα της ανθρωπότητας». Αλλά και τα Θεοφάνια έχουν τη λαμπρότητά τους γιατί, όπως λέει το απολυτίκιο, «ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις». Έγινε δηλαδή η φανέρωση της Αγίας Τριάδος και επιπλέον εγκαινιάστηκε και το δικό μας Βάπτισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε καλοπροαίρετο σχόλιο είναι καλοδεχούμενο και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το διαχειριστή του ιστολογίου.

Related Posts Plugin for WordPress, ...