Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Μία αγία οικογένεια μαρτύρων: ο Άγιος Ευστάθιος και οι συν αυτώ

Στις 20 Σεπτεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά και εορτάζει μία αγία οικογένεια μαρτύρων: την οικογένεια του Αγίου Ευσταθίου, της συζύγου του Αγίας Θεοπίστης και των δύο γιων τους Αγάπιου και Θεοπίστου. Η ιστορία τους είναι συναρπαστική και βαθιά συγκινητική, και μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο βοηθητικό υλικό στα θρησκευτικά της Γ' Γυμνασίου, στη διδακτική ενότητα 9. Οι μεγάλοι διωγμοί των χριστιανών. Ας δούμε τι αναφέρει σχετικά ο Ορθόδοξος Συναξαριστής:
Ο Ευστάθιος ήταν αξιωματικός περίβλεπτος στη Ρώμη και στη χριστιανική πίστη προσήλθε με θαυμαστό τρόπο. Όταν κάποτε κυνηγούσε ένα ελάφι, είδε στα κερατά του να φέρει σταυρό και άκουσε μία φωνή που τον καλούσε στην ορθή πίστη. Έτσι πίστεψε και βαπτίστηκε παίρνοντας το όνομα Ευστάθιος, από Πλακίδας που ονομαζόταν πριν, ενώ η γυναίκα του Τατιανή ονομάστηκε Θεοπίστη, και τα δυο τους παιδιά Αγάπιος και Θεόπιστος. Όταν, όμως, ο αυτοκράτωρ Τραϊανός έμαθε ότι ασπάσθηκε το χριστιανισμό, του αφαίρεσε τον ανώτερο στρατιωτικό βαθμό που είχε και τον εξόρισε με όλη του την οικογένεια. Κατά την πορεία όμως, τον χώρισαν από τη σύζυγο του Θεοπίστη και τα δύο του παιδιά, το Θεόπιστο και τον Αγάπιο. Το γεγονός αυτό, πίκρανε πολύ τον Ευστάθιο.
Μετά από χρόνια, όταν ο Τραϊανός περιήλθε σε μεγάλη πολεμική δυσχέρεια, θυμήθηκε τον ικανότατο αξιωματικό του Ευστάθιο. Τον επανέφερε λοιπόν στην υπηρεσία, και ο Ευστάθιος με τη γενναιότητα αλλά και τη στρατηγική που τον διέκρινε συνετέλεσε κατά πολύ στην νίκη. Στο δρόμο μάλιστα, βρήκε την οικογένεια του και ένοιωσε μεγάλη χαρά. Ο διάδοχος, όμως, του Τραϊανού, Αδριανός, απαίτησε από τον Ευστάθιο να παραστεί στις θυσίες των ειδωλολατρικών θεών. Ο Ευστάθιος, βέβαια, αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να βασανιστεί αυτός και η οικογένεια του. 

Αλλά η αγάπη τους στο Χριστό ενδυνάμωνε την ψυχή τους στα βασανιστήρια, ενθυμούμενοι μάλιστα τους θείους λόγους, που λένε: «Μακάριος ἀνὴρ ὃς ὑπομένει πειρασμὸν ὅτι δόκιμος γενόμενος λήψεται τὸν στέφανον τῆς ζωῆς, ὃν ἐπηγγείλατο ὁ Κύριος τοῖς ἀγαπῶσιν αὐτόν» (Επιστολή Ιακώβου, α' 12). Πανευτυχής, δηλαδή, είναι ο άνθρωπος που βαστάει με υπομονή τη δοκιμασία των θλίψεων. Διότι έτσι γίνεται σταθερός και δοκιμασμένος, για να πάρει το λαμπρό και ένδοξο στεφάνι της αιώνιας ζωής, που υποσχέθηκε ο Κύριος σ' αυτούς που Τον αγαπούν.
Τελικά, ο Ευστάθιος, η σύζυγός του και τα δυο του παιδιά μαρτύρησαν μέσα σε χάλκινο πυρακτωμένο βόδι (117 μ.Χ.).

Διαβάστε εδώ τις λεπτομέρειες του βίου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε καλοπροαίρετο σχόλιο είναι καλοδεχούμενο και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το διαχειριστή του ιστολογίου.

Related Posts Plugin for WordPress, ...