Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Μετάσταση Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

Στις 26 Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας γιορτάζει τη "Μετάσταση" του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Είναι ο μαθητής "ον ηγάπα ο Ιησούς", ο μικρότερος κατά την παράδοση από τους δώδεκα, γιος του Ζεβεδαίου και αδελφός του Αποστόλου Ιακώβου. Είναι επίσης ο συγγραφέας του Κατά Ιωάννην Ευαγγελίου, τριών Καθολικών Επιστολών και του τελευταίου βιβλίου της Αγίας Γραφής και της Καινής Διαθήκης, της Αποκάλυψης. Πριν την κλήση του από το Χριστό, ήταν ψαράς μαζί με τον αδερφό του Ιάκωβο στην λίμνη της Γαλιλαίας, όπως και τα αδέρφια Πέτρος και Ανδρέας - ο επονομαζόμενος Πρωτόκλητος.
Ο Ιωάννης ήταν πάντα στο στενό κύκλων των Αποστόλων που έπαιρνε ο Χριστός μαζί του σε καίριες στιγμές (Μεταμόρφωση, ανάσταση κόρης Ιαείρου, Κήπος της Γεσθημανή) και ο μόνος που τόλμησε να επισκεφτεί τον Ιησού Χριστό όσο ήταν πάνω στο Σταυρό. Εκεί ο Ιησούς του ανέθεσε τιμητικά την προστασία της μητέρας του, της Κυρίας Θεοτόκου, φανερώνοντας για ακόμη μία φορά τη μεγάλου Του αγάπη προς τον μικρότερο μαθητή του.

Μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τους Ρωμαίους (70) εγκαταστάθηκε στην Έφεσο και από εκεί αργότερα εξορίσθηκε στην Πάτμο, όπου κατά την παράδοση, συνέγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης, με τη βοήθεια του μαθητή ενός εκ των επτά διακόνων, του Πρόχορου που έγινε αργότερα επίσκοπος Νικομηδείας, στον οποίο και υπαγόρευε όλα αυτά που του Αποκάλυψε ο Θεός. Από την Πάτμο ξαναγύρισε στην Έφεσο, όπου έμεινε και πέθανε ειρηνικά σε πολύ βαθιά γεράματα περί το έτος 100.

Ο Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε το τέταρτο Ευαγγέλιο, που αρχίζει με τη γνωστή φράση «Εν αρχή ην ο Λόγος...» και έχει θέμα τη Θεότητα του Θείου Λόγου, δηλαδή του Ιησού Χριστού. Είναι το μόνο που δεν ανήκει στα συνοπτικά Ευαγγέλια και ξεχωρίζει από αυτά, καθώς ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, αν και γνωρίζει προφανώς όσα είχαν συγγράψει ο Μάρκος πρώτος, ο Ματθαίος στη συνέχεια και ο Λουκάς πιο μετά, αποφασίζει να γράψει ένα διαφορετικό Ευαγγέλιο, βαθιά Θεολογικό, με πολλά γεγονότα και λόγια του Χριστού που δεν τα συναντάμε στους υπόλοιπους Ευαγγελιστές. Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι ο πρώτος που λαμβάνει από την Εκκλησία, και δικαίως φυσικά, την επονομασία "Θεολόγος". 
Όσον αφορά στη σημερινή εορτή, να αναφέρουμε τα εξής: στην πρώτη Εκκλησία, αρκετοί πιστοί είχαν την άποψη ότι ο Ιωάννης δεν πέθανε, αλλά μετατέθηκε στην άλλη ζωή όπως ο Ενώχ και ο Ηλίας, παίρνοντας αφορμή από τη γνωστή περικοπή του Κατά Ιωάννην Ευαγγελίου που ακολουθεί: 

Ιω. 21, 20: ἐπιστραφεὶς δὲ ὁ Πέτρος βλέπει τὸν μαθητὴν ὃν ἠγάπα ὁ Ἰησοῦς ἀκολουθοῦντα, ὃς καὶ ἀνέπεσεν ἐν τῷ δείπνῳ ἐπὶ τὸ στῆθος αὐτοῦ καὶ εἶπε· Κύριε, τίς ἐστιν ὁ παραδιδούς σε;
Ιω. 21,21: τοῦτον ἰδὼν ὁ Πέτρος λέγει τῷ Ἰησοῦ· Κύριε, οὗτος δὲ τί;
Ιω. 21,22: λέγει αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς· ἐὰν αὐτὸν θέλω μένειν ἕως ἔρχομαι, τί πρὸς σέ; σὺ ἀκολούθει μοι.
Ιω. 21,23: ἐξῆλθεν οὖν ὁ λόγος οὗτος εἰς τοὺς ἀδελφοὺς ὅτι ὁ μαθητὴς ἐκεῖνος οὐκ ἀποθνήσκει· καὶ οὐκ εἶπεν αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς ὅτι οὐκ ἀποθνήσκει, ἀλλ᾿ ἐὰν αὐτὸν θέλω μένειν ἕως ἔρχομαι, τί πρὸς σέ;

Παρ' όλο, λοιπόν, που πολλοί από τους πρώτους Χριστιανούς πίστευαν ότι ο Ιωάννης δεν πέθανε, η πίστη της Εκκλησίας μας δεν είναι αυτή. Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος πέθανε σε βαθιά γεράματα στην Έφεσο και τάφηκε έξω απ' αυτή. Μετά από μερικές ήμερες, όταν οι μαθητές του επισκέφθηκαν τον τάφο, τον βρήκαν κενό. Η Εκκλησία μας αυτό που δέχεται, λοιπόν, είναι ότι στον αγαπημένο μαθητή του Κυρίου συνέβη ότι και στην μητέρα του Χριστού Μαρία, στην Παναγία μας. Δηλαδή, αν και πέθανε κανονικά όπως όλοι οι άνθρωποι και ετάφη, μετά από τρεις ημέρες "αναστήθηκε και ανελήφθη" στους Ουρανούς. Με μια λέξη "μετέστη" στην αιώνια ζωή. 

Για τη ζωή αυτή γράφει ο ίδιος χαρακτηριστικά: «Ὁ ἔχων τὸν υἱὸν ἔχει τὴν ζωήν, ὁ μὴ ἔχων τὸν υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὴν ζωὴν οὐκ ἔχει» (Α' Ιω 5, 12).

Το Θεολογικό ιστολόγιο "Ερουρέμ" εύχεται σε όλους τους συναδέλφους Θεολόγους να είναι ο Άγιος Ιωάννης προστάτης και βοηθός μας και να μας φωτίζει να προσπαθούμε καθημερινά ώστε να κάνουμε τη Θεολογία πράξη αυτής της ζωής, της αληθινής και αιώνιας, για την οποία κάνει λόγο. 

Βοήθειά μας σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε καλοπροαίρετο σχόλιο είναι καλοδεχούμενο και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το διαχειριστή του ιστολογίου.

Related Posts Plugin for WordPress, ...