Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

"Κριτική του κειμένου της Καινής Διαθήκης..." - Ημερίδα στη Θεολογική Σχολή Αθηνών

Η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Τομέας Μελέτης της Χειρόγραφης Παράδοσης της Καινής Διαθήκης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνουν από κοινού Διεθνή Ημερίδα με θέμα «New Testament Textual Criticism: Its Significance for Scholarship, Culture and Church» (Κριτική του κειμένου της Καινής Διαθήκης: Η σημασία της στην Επιστήμη, τον Πολιτισμό και την Εκκλησία). 

Στην Ημερίδα θα λάβουν μέρος πανεπιστημιακοί καθηγητές και ειδικοί ερευνητές που μετέχουν ως μέλη και συνεργάτες στην Εκδοτική Επιτροπή των κριτικών εκδόσεων της Καινής Διαθήκης «Novum Testamentum Graece»(γνωστής ως Nestle-Aland) και «UBS Greek New Testament», οι οποίες αποτελούν διεθνώς τη βάση για την επιστημονική μελέτη και συχνά για τη μετάφραση του κειμένου της Καινής Διαθήκης.
Πρόκειται για το πρώτο επιστημονικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα επί του αντικειμένου της Κριτικής του Κειμένου της Καινής Διαθήκης. Το αντικείμενο αυτό συγκεντρώνει διεθνώς το ενδιαφέρον όχι μόνο των καινοδιαθηκολόγων, αλλά και ερευνητών από άλλους κλάδους της Θεολογίας και ευρύτερα των ανθρωπιστικών επιστημών.
Επιπλέον το εν λόγω αντικείμενο έχει ιδιαίτερη αξία ειδικά για το ελληνικό κοινό, καθώς μέσα από τη σπουδή της χειρόγραφης παράδοσης του κειμένου της Καινής Διαθήκης, που ως γνωστόν συνεγράφη πρωτοτύπως στην ελληνική γλώσσα, προβάλλεται η διαχρονικότητα και η παγκόσμια εμβέλεια του ελληνικού πολιτισμού.
Σημαντικό είναι τέλος το γεγονός ότι τα χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης, που εξετάζει ο συγκεκριμένος επιστημονικός κλάδος, δημιουργήθηκαν στους κόλπους της Εκκλησίας διασώζοντας και διαδίδοντας ανά τους αιώνες το ιερό της κείμενο.
Η γλώσσα της Ημερίδας είναι η αγγλική 
με παράλληλη διερμηνεία στα ελληνικά.

*ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ*

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της Ημερίδας.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ
Η Διεθνής Επιστημονική Ημερίδα με θέμα "Κριτική του κειμένου της Καινής Διαθήκης: Η σημασία της στην Επιστήμη, τον Πολιτισμό και την Εκκλησία" η οποία συνδιοργανώθηκε από την Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Τομέα Μελέτης της Χειρόγραφης Παράδοσης της Καινής Διαθήκης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 22 Φεβρουαρίου 2015, στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης»). Στην Ημερίδα έλαβαν μέρος πανεπιστημιακοί καθηγητές και ειδικοί ερευνητές που μετέχουν ως μέλη και συνεργάτες στην Εκδοτική Επιτροπή των κριτικών εκδόσεων της Καινής Διαθήκης «Novum Testamentum Graece» (γνωστής ως Nestle-Aland) και «UBS Greek New Testament», οι οποίες αποτελούν διεθνώς τη βάση για την επιστημονική μελέτη και κατά κανόνα και για τη μετάφραση του κειμένου της Καινής Διαθήκης.
Η Ημερίδα άνοιξε με σύντομους χαιρετισμούς από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή κ. Απόστολο Νικολαϊδη, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, και Πρόεδρο του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας κ. Ιγνάτιο, τον Διευθυντή της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας κ. Μιχάλη Χατζηγιάννη, και την Επίκουρη Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Συνδιευθύντρια του Τομέα Μελέτης της Χειρόγραφης Παράδοσης της Καινής Διαθήκης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη.

Ο πρώτος ομιλητής Δρ. Florian Voss, Υπεύθυνος Επιστημονικών Εκδόσεων της Καινής Διαθήκης στη Γερμανική Βιβλική Εταιρία μίλησε με θέμα «Η αφοσίωση της Γερμανικής Βιβλικής Εταιρίας στην υπηρεσία των επιστημονικών εκδόσεων της Βίβλου», παρουσιάζοντας τη μακρά ιστορία, το παρόν και τις προοπτικές των επιστημονικών εκδόσεων Παλαιάς και Καινής Διαθήκης από τη Γερμανική Βιβλική Εταιρία.
Στη συνέχεια ο Δρ. Greg Paulson, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας του Κειμένου της Καινής Διαθήκης του Πανεπιστημίου του Münster, ανέπτυξε το θέμα «Η εξέλιξη της έκδοσης “Nestle-Aland”», αναφερόμενος ειδικά στην ιστορία των εκδόσεων του συγκεκριμένου κριτικού κειμένου της Καινής Διαθήκης και στην εξέλιξή του μέχρι και σήμερα.

Το πρώτο μέρος της Ημερίδας ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Δρος Klaus Wachtel, Ερευνητή του Ινστιτούτου Έρευνας του Κειμένου της Καινής Διαθήκης του Πανεπιστημίου του Münster και μέλους της Εκδοτικής Επιτροπής των κριτικών εκδόσεων της Καινής Διαθήκης “Novum Testamentum Graece”, “UBS Greek New Testament” και “Editio Critica Maior”, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Editio Critica Maior Aperta: Προς μια ανοικτή ψηφιακή έκδοση της ελληνικής Καινής Διαθήκης» παρουσιάζοντας την πραγματοποιούμενη μετεξέλιξη της τελευταίας σε μια ψηφιακή εκδοχή της, η οποία, όταν ολοκληρωθεί, θα επιτρέπει την ελεύθερη διαμόρφωση του κειμένου της Καινής Διαθήκης από τον εκάστοτε ερευνητή με βάση την εκ μέρους του αξιολόγηση των σχετικών μαρτυριών της χειρόγραφης παράδοσης.

Μετά σύντομο διάλειμμα, ο πρώτος ομιλητής του δεύτερου μέρους της Ημερίδας Holger Strutwolf, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Münster, Διευθυντής του εκεί Ινστιτούτου Έρευνας του Κειμένου της Καινής Διαθήκης και μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής των ως άνω τριών κριτικών εκδόσεων της Καινής Διαθήκης ανέπτυξε το θέμα «Η Κυριακή Προσευχή στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο ως παράδειγμα ενός εξελισσόμενου κειμένου», όπου παρουσίασε την εξέλιξη του συγκεκριμένου κειμένου από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο βάσει της χειρόγραφης παράδοσής του.
Στη συνέχεια ο Δρ. David Trobisch, Διευθυντής του Μουσείου της Βίβλου στην Washington D.C. και μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής των συντετμημένων κριτικών εκδόσεων της Καινής Διαθήκης “Novum Testamentum Graece” και “UBS Greek New Testament” παρουσίασε το θέμα «Ο ρόλος του γραμματέα στα χειρόγραφα των επιστολών του Παύλου» τονίζοντας τη σημασία των σημειώσεων του περιθωρίου των χειρογράφων στη σταδιακή διαμόρφωση του κειμένου των παύλειων επιστολών μέσω της ενσωμάτωσης των εν λόγω σημειώσεων στο κείμενο αυτό.
Ο επόμενος εισηγητής Stephen Pisano, Καθηγητής του Παπικού Βιβλικού Ινστιτούτου της Ρώμης και μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής των ως άνω συντετμημένων κριτικών εκδόσεων της Καινής Διαθήκης ανέπτυξε το θέμα «Πόσες φορές λάλησε ο πετεινός στο κατά Μάρκον Ευαγγέλιο; Η κριτική του κειμένου του Μκ. 14,30.72», αναδεικνύοντας τη σημασία του κριτηρίου της «δυσκολότερης γραφής» (lectio difficilior potior) για την επιλογή της πιθανότερης αρχικής γραφής σε ένα ιδιαίτερα ακανθώδες πρόβλημα της χειρόγραφης παράδοσης.
Ο Δρ. Simon Crisp, Συντονιστής επιστημονικών εκδόσεων και ποιοτικών όρων μεταφράσεων των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών (Swindon), και Συνεργάτης εκπαίδευσης στο Nida Institute της Νέα Υόρκης ανέπτυξε το θέμα «Το βυζαντινό κείμενο μεταξύ Εκκλησίας και ακαδημαϊκού κόσμου», όπου παρουσίασε την ιστορία και τη μεθοδολογία της κριτικής έκδοσης του βυζαντινού κειμένου του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η συγκεκριμένη έκδοση χρησιμοποιήθηκε από την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά αγνοήθηκε από τις ορθόδοξες εκκλησίες, και πρότεινε μια εναλλακτική προσέγγιση σε περίπτωση μελλοντικών παρόμοιων προσπαθειών.
Η Ημερίδα έκλεισε με εισήγηση του Χρήστου Καρακόλη, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΚΠΑ, Συνδιευθυντή του Τομέα Κριτικής του Κειμένου της Καινής Διαθήκης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και μέλους της Εκδοτικής Επιτροπής των ως άνω συντετμημένων κριτικών εκδόσεων της Καινής Διαθήκης, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα «Το κριτικό κείμενο της Καινής Διαθήκης υπό ορθόδοξη προοπτική» αναδεικνύοντας τη διαφορετική αντίληψη και στοχοθεσία μεταξύ της επιστημονικής και της εκκλησιαστικής προσέγγισης της Κριτικής του Κειμένου της Καινής Διαθήκης, τη χρησιμότητα και τη σκοπιμότητα και των δύο αυτών προσεγγίσεων, και τέλος την ανάγκη εκπόνησης μιας κριτικής έκδοσης του Ύστερου Βυζαντινού Κειμένου της Καινής Διαθήκης.
Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων κάθε μέρους της Ημερίδας, τον συντονισμό της οποίας είχε η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Αικ. Τσαλαμπούνη, δόθηκε επαρκής χρόνος για συζήτηση.


Σημειωτέον ότι πρόκειται για το πρώτο επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιείται στην Ελλάδα επί του αντικειμένου της Κριτικής του Κειμένου της Καινής Διαθήκης, το οποίο συγκεντρώνει διεθνώς το ενδιαφέρον όχι μόνο των ειδικών καινοδιαθηκολόγων, αλλά και ερευνητών άλλων κλάδων της Θεολογίας, καθώς και ευρύτερα των ανθρωπιστικών επιστημών.

Το συνέδριο παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδροι των δύο Θεολογικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Θωμάς Ιωαννίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας και Καθηγητής Σωτήριος Δεσπότης, Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, καθώς επίσης πολλά μέλη ΔΕΠ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πλήθος φοιτητών Θεολογίας από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, διδάσκοντες και φοιτητές από το Ελληνικό Βιβλικό Κολλέγιο Αθηνών, μέλη της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, ιερείς και πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Πηγή: Δελτίο Τύπου της Α.Θ.Σ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε καλοπροαίρετο σχόλιο είναι καλοδεχούμενο και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το διαχειριστή του ιστολογίου.

Related Posts Plugin for WordPress, ...