Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα Γυμνασίου και οι αναθέσεις μαθημάτων 2016-17 - τέλος στο Project, και στην Ιστορία για τους Θεολόγους

O Υπουργός Παιδείας εξέδωσε δύο υπουργικές αποφάσεις, την 93381/Δ2/7-6-2016 (ΦΕΚ 1640, τ. Β΄/9-6-2016) και την 94588/Δ2/9-6-2016 (ΦΕΚ 1670, τ. Β΄/10-6-2016), με τις οποίες αλλάζει τελείως το εκπαιδευτικό τοπίο για τη νέα χρονιά. Κι όλα αυτά εν μέσω εξετάσεων! Εδώ ταιριάζει το γνωστό σλόγκαν παλιάς πετυχημένης διαφήμισης: "Τυχαίο; Δεν νομίζω"! Γιατί; Μα επειδή και οι δύο αποφάσεις επεφύλασσαν δυσάρεστες εκπλήξεις για αρκετούς κλάδους, πρωτίστως όμως για τον κλάδο των Θεολόγων. Κι επίσης επειδή με τον τρόπο αυτόν ακόμη και οι μεγάλοι Θεολογικοί Σύνδεσμοι ΠΕΘ και ΚΑΙΡΟΣ πιάστηκαν στον ύπνο! Κανένας τους δεν είχε προβλέψει μία τέτοια κίνηση από τον Υπουργό, κανένας τους δεν την περίμενε! Το σοκ είναι προφανές. Η χλιαρή αντίδραση του ΚΑΙΡΟΥ δεν αποτελεί απαραίτητα απόδειξη για το αντίθετο, αν και σίγουρα είναι πολύ καλύτερη από το τίποτα...
Για να δούμε το ζήτημα που προκύπτει από Σεπτέμβριο πιο συγκεκριμένα και πιο ρεαλιστικά για τον κλάδο των Θεολόγων οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι πολλοί συνάδελφοι θεολόγοι που συμπλήρωναν το ωράριό τους με ιστορία, θα έχουν από το Σεπτέμβρη να αντιμετωπίσουν μία ζοφερή πραγματικότητα. Γιατί για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά αφαιρείται από τον κλάδο μας η διδασκαλία της ιστορίας ως δεύτερη ανάθεση. Το παράλογο είναι ότι η ιστορία διατηρείται ως δεύτερη ανάθεση σε όλους τους κλάδους διδασκαλίας ξένων γλωσσών (ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ34), στους κοινωνιολόγους (ΠΕ10) και στους νομικούς (ΠΕ13) που σύμφωνα και με εισήγηση του ΙΕΠ δεν είναι κατάλληλοι για τη διδασκαλία της Ιστορίας, εφόσον δεν διδάσκονται Αρχαία, Βυζαντινή ή Νεότερη Ελληνική Ιστορία στις ακαδημαϊκές τους σπουδές (παρά μόνο την Ευρωπαϊκή). Για να μη δημιουργηθεί παρεξήγηση να διευκρινιστεί ότι οι Θεολόγοι ποτέ δεν ζήτησαν παρ' όλα αυτά την κατάργηση της Β' ανάθεσης από τους κλάδους αυτούς, στα πλαίσια της αγαστής τους συνεργασίας με όλους τους καθηγητικούς κλάδους. Το να καταργείται, όμως, η δική τους Β' ανάθεση της Ιστορίας είναι προφανέστατα οξύμωρο, άδικο και παράλογο.


Επιπρόσθετα το μάθημα Project παύει να διδάσκεται στα Γυμνάσια και επομένως όσοι συνάδελφοι συμπλήρωναν με Project το υποχρεωτικό τους ωράριο θα έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν από Σεπτέμβριο μία αλγεινή πραγματικότητα. Δεδομένων μάλιστα των αλλαγών στα φιλολογικά μαθήματα και της απώλειας δύο διδακτικών ωρών για τους φιλολόγους δεν φαίνεται να παίζει σπουδαίο ρόλο το ότι διατηρήθηκε η δεύτερη ανάθεση της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στους Θεολόγους: οι φιλόλογοι που έχουν κι αυτοί ως δεύτερη ανάθεση την ΚΠΑ θα επιδιώξουν να καλύψουν το έλλειμμα των ωρών τους τόσο με τη διδασκαλία της ιστορίας, όσο και με τη διδασκαλία της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του Συνδέσμου Θεολόγων Ν. Ροδόπης, κάνοντας "κλικ" στο λογότυπο του Συνδέσμου που ακολουθεί:
http://theologoirodopis.blogspot.gr/2016/06/anatheseis-mathimatwn-2016-17.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε καλοπροαίρετο σχόλιο είναι καλοδεχούμενο και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από το διαχειριστή του ιστολογίου.

Related Posts Plugin for WordPress, ...